28 Ekim 2020 Çarşamba

Destek ve Hareket Sistemi

 

Vücudumuzu ayakta tutan bu sistem iskelet sistemi ile kasların oluşturduğu sistemdir. İskelet sistemini ise kemikler, eklemler ve kıkırdak oluşturmaktadır.

          

 İSKELET SİSTEMİNİN GÖREVLERİ

Vücudumuzun dik durmasını sağlar. Vücudumuza şekil verir. Kaslarla birlikte hareket etmemizi sağlar. İç organlarımızı ve beynimizi korur. Kan hücreleri üretir. Mineral depolar.

 

 

KEMİK ÇEŞİTLERİ

 

A- Uzun Kemikler



Boyu enine göre uzun olan kemiklerdir. Kollar ve bacaklarda bulunur. (Uyluk kemiği, kaval kemiği, pazu kemiği, dirsek kemiği, ….)

 

 


B- Kısa Kemikler


Boyu enine yakın olan kemiklerdir. El bilek, tarak kemikleri, ayak bilek, tarak kemikleri ve omurgayı oluşturan omurlar örnek olarak gösterilebilir.

 

 

 

C-Yassı Kemikler



 

Yassılaşmış kemiklerdir.(Uzunluğu ve genişliği kalınlığından fazladır.) Kafatası, kaburga, kürek, kalça(leğen) kemiği yassı kemiklerdir. 

 

 

EKLEMLER

 

Kemiklerin birleştiği(bağlandığı) yerlere eklem denir. Hareket yeteneklerine göre eklemler 3 grupta incelenir. Bunlar; oynar eklem, yarı oynar eklem ve oynamaz eklemlerdir.

 

                 

 Oynar Eklemler

 

Hareket yeteneği fazla olan eklemlerdir. Uç kısımlarında bulunan kıkırdak hareket sırasındaki sürtünme ile oluşan aşınmayı önler. Hareket için boşluklarda kayganlık sağlayan eklem sıvısı bulunmaktadır. Omuz eklemi, bilek eklemleri, parmak, kol ve bacaklardaki eklemler örnektir.

 

Yarı Oynar Eklemler

 

Hareket yeteneği sınırlı olan eklemlerdir. Kıkırdak vardır fakat eklem sıvısı yoktur. Bel, boyun, sırt omurları arasında bulunur.

 

 

Oynamaz Eklemler

 

Hareket yeteneği olmayan eklemlerdir. Yapısında kıkırdak ve eklem sıvısı bulunmaz. Kafatası, üst çene ve kuyruk sokumu eklemleri oynamaz eklemlerdir.

 

  

 

 

KIKIRDAK:

 

Kemiklerden daha yumuşak yapılardır. Kulak kepçesi ve burun ucundaki kıkırdak yapı kemikleşmemiştir. Yenidoğan bebeklerde bıngıldak denilen yerin kıkırdak yapıda olması doğum sırasında bebeği korumaktadır.

Kıkırdak kemiklerin birleşme noktalarında (uç kısımlarında) bulunur. Hareket sırasında sürtünme ile oluşan aşınmayı önler. Kemiğin boyuna uzamasını sağlar.



 




KASLAR

 

İskelet sisteminin etrafını yumuşak doku olan kaslar kaplamıştır. Kaslar çalışma prensipleri ve şekillerine göre 3 gruba ayrılmaktadır:

 

1.      Çizgili Kas(İskelet Kasları): İskeletimizi saran kırmızı renkli kaslardır. İsteğimizle yani istemli olarak çalışırlar. Çekirdek sayıları fazladır. Hızlı çalışır çabuk yorulurlar. Kol ve bacaklardaki kaslar ile göz kapağı ve dilimizde bulunan kaslar çizgili kaslardır. 



 

 

 

 

  

2.      Düz Kas: İç organlarımızın etrafını saran beyaz renkli, mekik şeklinde az çekirdekli kaslardır. Yavaş ve sürekli çalışırlar. İsteğimiz dışında yani istemsiz çalışmaktadırlar. Damarlar ve iç organların etrafını kaplar.             

 



 

 

 


3.      Kalp Kası: Yalnızca kalpte bulunan kas çeşididir. Şekil olarak çizgili kasa, çalışma prensibi olarak düz kasa benzer. Yani kırmızı renkte ancak istemsiz çalışan kasımızdır. Ritmik ve düzenli çalışır, yorulmaz.



 

 

 

 

 

Kasların Çalışma Prensibi

 

Kaslar çiftler halinde birbirine zıt çalışır. Kas çiftlerinden biri kasılırken diğer gevşeme hareketi yapar.  Kasılan kas şişkinleşir boyu kısalır, gevşeyen kas ise incelerek boyu uzar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güneş, Dünya ve Ay

   Üç gök cismi de batıdan doğuya döner. Yani dönüşleri zamana ters işler, öyle ki saat yönünün tersine dönerler.    Güneş üzerinde de krem...